Δ. Παπαζημούρης Cucina Di Caruso
Συνταγές
Χριστουγεννιάτικη πίτα με κιμά, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα
Υλικά:
(μεγάλο ταψί για 10-12 άτομα)
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες
- 200 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο
- 700 γρ. κιμά από μοσχαρίσια ελιά
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 πράσα, σε λεπτές ροδέλες
- 90 γρ. κουκουνάρι
- 100 γρ. ψίχα από φιστίκι Αιγίνης
- 200 γρ. σταφίδα σουλτανίνα
- 60 μλ. κρασί Μαυροδάφνη
- 50 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
- 80 γρ. νιφάδες βρώμης
- 1 κ.γ. κανέλα
- Αλάτι, πιπέρι
Συμπληρωματικά Υλικά για τη πιο “γλυκιά” γέμιση:
- 300 γρ. βρασμένα κάστανα
- 3 κ.σ. μέλι
- 1 ξινόμηλο, κομμένο σε μικρούς κύβους
Συμπληρωματικά υλικά για εναλλακτική γέμιση:
- 12 αποξηραμένα σύκα, κομμένα σε λεπτές φέτες (αντί για κάστανα)
- 150 γρ. σπόρους από ρόδι (αντί για μήλο)
Εκτέλεση
-
Δύο ώρες πριν ξεκινήσετε αποψύχετε το φύλλο σε θερμοκρασία δωματίου, ή το έχετε αφήσει από την προηγουμένη μέρα στο ψυγείο. Κόβετε και οργανώνετε σε ένα σημείο όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε.
-
Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζετε σε μεσαία θερμοκρασία το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτετε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και πράσο. Σοτάρετε ανακατεύοντας για περίπου 4 λεπτά.
-
Ανεβάζετε τη θερμοκρασία στα ¾ και προσθέτετε τον κιμά. Με τη σπάτουλα ή ακόμη καλύτερα με το εργαλείο που κάνετε πουρέ, ανακατεύετε κάθε λίγο και σπάτε τυχόν σβόλους από κιμά σε μικρότερα κομμάτια μέχρι όλος ο κιμάς να πάρει χρώμα σε περίπου 6 λεπτά.
-
Προσθέτετε το κρασί, τις σταφίδες, το κουκουνάρι και τα φυστίκια και περιμένετε μέχρι να απορροφηθεί το κρασί για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας. Αλατοπιπερώνετε κατα βούληση.
-
Στη συνέχεια προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης (μαζί με τα συμπληρωματικά υλικά της εναλλακτικής που επιλέξατε) , ανακατεύετε και κλείνετε τη φωτιά. Τα μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ για να κρυώσουν πριν μπουν ως γέμιση στην πίτα (υπολογίστε τουλάχιστον μισή ώρα).
-
Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180ºC. Λιώνετε το βούτυρο και παίρνετε ένα μεγάλο ταψί. Βουτυρώνετε τον πάτο και τις πλάγιες επιφάνειες.
-
Απλώνετε το πρώτο φύλλο, το βουτυρώνετε από πάνω και στη συνέχεια κάνετε το ίδιο με άλλα δύο. Το τέταρτο φύλλο απλώς το ακουμπάτε από πάνω, χωρίς να το βουτυρώσετε για να υποδεχτεί τη κρύα πλέον γέμιση.
-
Απλώνετε από πάνω τη γέμιση, την ισιώνετε και την πιέζετε ταυτόχρονα για να γίνει μια ενιαία μάζα.
-
Τοποθετείτε τα πρώτα δύο φύλλα από πάνω αρκετά τεντωμένα, βουτυρώνοντάς τα. Στη συνέχεια τα υπόλοιπα φύλλα τα τοποθετείτε κάνοντας πτυχώσεις ακανόνιστες, ώστε να αφήσετε αέρα μεταξύ τους. Τα βουτυρώνετε καλά, μόλις τα ακουμπήσετε. Έτσι θα διασφαλίσετε ότι η κρούστα που θα γίνει από πάνω θα είναι όχι απλά νόστιμη αλλά πάρα πολύ τραγανή και όμορφη στην εμφάνιση, όπως περιγράφεται και στο βίντεο με τα μικρά μυστικά της Ζύμης, με τη διαφορά ότι εδώ αντί για λάδι χρησιμοποιούμε βούτυρο.
-
Χαράσετε τη πίτα σε κομμάτια με το μαχαίρι για να φεύγει ο ατμός στο ψήσιμο και να μπορείτε να την κόψετε όταν γίνει χωρίς να καταστρέψετε τα φύλλα.
-
Βάζετε τη πίτα στο φούρνο σε χαμηλό ράφι και την αφήνετε για περίπου 50’-1 ώρα, ανάλογα με τον φούρνο, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα και πάνω και κάτω.
-
Αφήνετε την πίτα έξω απ’ τον φούρνο για τουλάχιστον 15-20’ πριν την σερβίρετε για να δέσουν τα υλικά και να ενταθεί η γεύση καθώς η θερμοκρασία υποχωρεί. Σημείωση: Αν θέλετε να ζεστάνετε υπόλοιπα της πίτας, βάλτε τη σε φούρνο 140ºC-150ºC για 15 λεπτά και όχι στα μικροκύματα που καταστρέφουν την τραγανή υφή του φύλλου.
Tip
Εύκολη συνταγή ως διαδικασία, παρόλα τα πολλά υλικά που μπαίνουν μέσα. Θα χρειαστείτε μισή ώρα στη προετοιμασία και το μαγείρεμα της γέμισης και άλλα 10 λεπτά στην ετοιμασία της πίτας. Επιπλέον, υπολογίστε 1 ώρα ψήσιμο και 15 λεπτά ανάπαυση πριν το σερβίρισμα. Μπορείτε να την ετοιμάσετε από την προηγούμενη και να την ψήσετε 1:30 ώρα πριν την θέλετε στο τραπέζι σας. Προφανώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα υλικά της γέμισης που προτείνουμε και για τη γαλοπούλα σας, αν θεωρείτε απαραίτητο να την κάνετε, οπότε σ’ αυτη τη περίπτωση ακολουθείστε τη συνταγή μας, για να βγεί ζουμερή.
Σερβίρισμα
Μπορείτε να σερβίρετε την πίτα κανονικά ή και να πασπαλίσετε ζάχαρη άχνη από πάνω, για πιο “χριστουγεννιάτικη” αίσθηση. Είναι ιδανικό πρώτο πιάτο, σε δείπνο που θα ακολουθήσει κρεατοφαγία, με ιδιαίτερη μαγειρευτή συνταγή.
Chef's note
Ταιριάζει ως πρώτο πιάτο σε κάθε γιορτινό τραπέζι, αποτελώντας ιδανική λύση σε Χριστουγεννιάτικα τραπέζια, εφόσον επιλέξατε το βασικό πιάτο να μην έχει γέμιση. Εντυπωσιάζει και ξαφνιάζει σαν γεύση και ιδέα όλους όσοι δεν έχουν θέμα με τα φαγητά που έχουν γλυκά στοιχεία. Παράλληλα, ως συνταγή “βάσης” σας δίνει μεγάλα περιθώρια πειραματισμών και αντικατάστασης υλικών με άλλα του γούστου σας (π.χ. δαμάσκηνα, βερίκοκα, χουρμάδες, καρύδια, αμύγδαλα, κάσιους), αρκεί να κρατήσετε μέτρο και να μην την παραγεμίσετε με όλα αυτά, συν τα υπόλοιπα. Καλο είναι επίσης να αποφύγετε υλικά που κρατούν υγρασία (δεν θα έβαζα πορτοκάλι για παράδειγμα, σε τέτοια γέμιση) για να μην επηρεάσετε την τραγανότητα του φύλλου