Δ. Σκαρμούτσος
Συνταγές
Κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο
Υλικά:
- 1 μεγάλο πορτοκάλι, ακέρωτο
- 1 μεγάλο λεμόνι, ακέρωτο
- 100 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, Χρυσελιά
- 175 γρ. ζάχαρη άχνη
- 4 αυγά
- 175 γρ. αμύγδαλο, τριμμένο
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- Ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα
Εκτέλεση
-
Πλένουμε το πορτοκάλι και το λεμόνι και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
-
Καλύπτουμε με νερό και φέρνουμε στο σημείο βρασμού.
-
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
-
Βγάζουμε το πορτοκάλι και το λεμόνι από το νερό και αφήνουμε να κρυώσουν.
-
Κόβουμε το πορτοκάλι στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και βάζουμε τη φλούδα και το εσωτερικό του στον κάδο του μπλέντερ.
-
Κόβουμε το λεμόνι στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και το εσωτερικό του.
-
Ρίχνουμε τη φλούδα του λεμονιού στον κάδο του μπλέντερ μαζί με το πορτοκάλι, τα κάνουμε πουρέ και αφήνουμε στην άκρη.
-
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.
-
Σε ένα μπολ χτυπάμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, την άχνη ζάχαρη και τα αυγά, μέχρι να γίνουν αφράτα.
-
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το μπέικιν πάουντερ.
-
Βάζουμε και τον πουρέ πορτοκαλιού και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
-
Λαδώνουμε μία φόρμα για κέικ 20εκ., απλώνουμε στη βάση της αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
-
Ψήνουμε για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει.
-
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει μέσα στη φόρμα.
-
Ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.