Β. Αθανασίου
Συνταγές
Πίτα του Βοσκού με ψητό αρνί, λαχανικά, πουρέ πατάτας με ελαιόλαδο Χρυσελιά
Υλικά:
Υλικά για τη γέμιση:
- 500 γρ. ψημένο αρνί ή κατσίκι ξεκοκαλισμένο
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο Χρυσελιά
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 καρότα κομμένα σε κύβους
- 1/3 φλ. σέλερι κομμένο σε κύβους
- ½ φλ. αρακά
- ½ φλ. καλαμπόκι
- ½ φλ. ντοματάκια κονσέρβα κονκασέ
- 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
- 1 κ.γ δενδρολίβανο φρέσκο ή ξερό
- 1 κ.γ θυμάρι φρέσκο ή ξερό
- 2 κ.σ. αλεύρι
- ½ ποτ. κόκκινο κρασί
- Θαλασσινό αλάτι, κατά προτίμηση
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά προτίμηση
Υλικά για τον πουρέ:
- 5 Μεγάλες πατάτες πλυμένες
- 4 κ.σ. Ελαιόλαδο Χρυσελιά
- 1 Κρόκο αυγό
- 1 Φλ. Γάλα
- ½ Φλ. Σκληρό τυρί τριμμένο
- 2 Κ.σ. Τριμμένη φρυγανιά
- Θαλασσινό αλάτι, κατά προτίμηση
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά προτίμηση
Εκτέλεση
-
Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους σε κατσαρόλα με αλατισμένο κρύο νερό που τις σκεπάζει. Μαγειρεύουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά μέχρι η πατάτα να βράσει τελείως. Βγάζουμε από την κατσαρόλα και τις αφήνουμε να κρυώσουν και να στεγνώσουν. Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και σε ένα μπωλ τις λιώνουμε με ένα πιρούνι ή το μίξερ χεριού. Προσθέτουμε το λάδι και το γάλα. Τα δουλεύουμε για να αφρατέψουν και να αποκτήσουν λεία υφή. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το κρόκο αυγού ανακατεύουμε και το κρατάμε ζεστό. Σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε, το κρεμμύδι, τα καρότα, το σκόρδο και το σέλερι μέχρι να μαραθούν, περίπου 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το ψημένο αρνί ή κατσίκι και το αλεύρι, ανακατεύουμε για ένα λεπτό περίπου. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, περίπου 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το ντοματοπελτέ, τα ντοματάκια κονκασέ, τον αρακά, το καλαμπόκι, τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά έως ότου το μίγμα ομογενοποιηθεί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Απλώνουμε σε ένα πυρέξ ή άλλο πυρίμαχο σκεύος τη γέμιση και σκεπάζουμε ομοιόμορφα με τον πουρέ. Πασπαλίζουμε το τριμμένο τυρί και τη φρυγανιά και ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Tip
Η πίτα του βοσκού είναι μια ιδανική συνταγή για να ξαναχρησιμοποιήσουμε ότι μας έχει περισσέψει από το κυριακάτικο τραπέζι. Οι συνταγές ποικίλλουν πολύ, θα βρούμε συνταγές με κιμά αλλά και άλλα ήδη κρέατος όπως μοσχάρι, έχουν την ίδια βασική δομή, υπάρχει μια κρούστα πουρέ πατάτας στο πάνω μέρος. Όπως και οτιδήποτε άλλο, είναι διασκεδαστικό να δοκιμάσετε διαφορετικά καρυκεύματα και γιατί όχι ως μια Μεσογειακή χώρα λαχανικά όπως μελιτζάνα, κολοκυθάκι και μυρωδικά της αρέσκειας σας. Είναι μια εύκολη συνταγή που θα λατρέψει όλη η οικογένεια.
Πίτα του βοσκού, μια διαφορετική πίτα για τους Έλληνες χωρίς φύλλο αλλά με κρουστά από πουρέ πατάτας. Η ιστορία αυτού του πιάτου δεν είναι παρά ένα μυστήριο, Ιρλανδία, Σκωτία ή Βρετανία μπορεί και να μην μάθουμε ποτέ αλλά σίγουρα ήταν ένα φαγητό για τη χρήση του ψημένου κρέατος που είχε περισσέψει. Τι καλύτερο για μια οικογενειακή συνταγή που θα χρησιμοποιήσουμε το αρνάκι ή κατσικάκι που μας περίσσεψε από την Κυριακή του Πάσχα. Πίτα του βοσκού λοιπόν με ψητό αρνί, λαχανικά, και αφράτο πουρέ πατάτας με ελαιόλαδο Χρυσελιά.