Δ. Σκαρμούτσος
Συνταγές
Τραγανά φασολάκια με πέστο βασιλικού και κουκουνάρι
Υλικά:
Για τα φασολάκια:
- 1 ½ κιλό φασολάκια
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Αλάτι, κατά βούληση
- Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
- Κουκουνάρι, για γαρνιτούρα
- Φύλλα βασιλικού, για γαρνιτούρα
Για το πέστο βασιλικού:
- 1 ματσάκι βασιλικό, μόνο τα φύλλα
- ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ολόκληρη
- 1 κ.σ. κουκουνάρι
- 3 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- Αλάτι, κατά βούληση
- Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
Εκτέλεση
-
Για τα φασολάκια:
Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τα φασολάκια και τα βράζουμε για 5 λεπτά.
-
Με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τα φασολάκια από την κατσαρόλα και τα ρίχνουμε αμέσως σε κρύο νερό για 1-2 λεπτά για να διατηρήσουν το χρώμα τους ζωηρό.
-
Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
-
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο για 2-3 περίπου λεπτά.
-
Αφαιρούμε το σκόρδο από το τηγάνι και ρίχνουμε τα φασολάκια, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
-
Ρίχνουμε μία γενναία κουταλιά πέστο βασιλικού και ανακατεύουμε.
-
Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε σε πιάτα.
-
Βάζουμε σε κάθε πιάτο μία κουταλιά πέστο, πασπαλίζουμε με κουκουνάρι, γαρνίρουμε με βασιλικό και σερβίρουμε.
-
Για την πέστο βασιλικού:
Σε ένα μούλτι βάζουμε τα φύλλα βασιλικού, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, 1 κ.σ. κουκουνάρι, την παρμεζάνα, το χυμό λεμονιού, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και το μείγμα να αποκτήσει βελούδινη υφή. ( Συνταγή από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: https://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/2199/Tragana-fasolakia-me-pesto-vasilikoy-kai-koykoynari)