icon1

Δ. Σκαρμούτσος

icon1

Συνταγές

Στιφάδο με λαχανάκια Βρυξελλών

Υλικά:

  • 1 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών, χωρίς κοτσάνι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • ½ φλ. λευκό κρασί, ξηρό
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • ½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 5-6 καρφάκια γαρύφαλλο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3 ποτήρια νερό
  • 1 κύβο βοδινό
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε στη μέση τα μισά λαχανάκια Βρυξελλών.

  2. Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε όλα τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα ζεματάμε για 5 λεπτά, μέχρι να ξεπικρίσουν.

  3. Τα σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.

  4. Σε μία άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν.

  5. Προσθέτουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών και σβήνουμε με το κρασί.

  6. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, το κύμινο, την πάπρικα, το μοσχοκάρυδο, τα γαρύφαλλα και τα φύλλα δάφνης και ανακατεύουμε.

  7. Προσθέτουμε το νερό και τον κύβο βοδινού, ανακινούμε ελαφρά την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

  8. Αλατοπιπερώνουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε. (Συνταγή από το σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/2026/Stifado-me-lachanakia-Vryxellon)