Δ. Σκαρμούτσος
Συνταγές
Κουρού με κιμά, μανιτάρια και κασέρι
Υλικά:
Για τη ζύμη:
- 1 αβγό
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + λίγο για τον πάγκο εργασίας
- 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση:
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο
- ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 400 γρ. πορτομπέλλο μανιτάρια, σε φέτες
- 2 ντομάτες, τριμμένες
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 δαφνόφυλλο
- αλάτι, κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
- ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 200 γρ. κασέρι, τριμμένο
Για το άλειμμα:
- 1 αβγό, κρόκος
- 2 κ.σ. νερό
Εκτέλεση
-
Για τη ζύμη:
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αβγό με το ελαιόλαδο και χτυπάμε, μέχρι να πάρουμε ένα κρεμώδες μείγμα.
-
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το γιαούρτι, ανακατεύοντας, μέχρι να ενσωματωθεί.
-
Προσαρμόζουμε το γάντζο και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι,το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη που να ξεκολλάει από τον κάδο του μίξερ. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε ακόμη μια κουταλιά αλεύρι.
-
Σκεπάζουμε τον κάδο του μίξερ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά στο ψυγείο.
-
Για τη γέμιση:
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν.
-
Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας καλά.
-
Ρίχνουμε τα μανιτάρια, τις ντομάτες, το ξύλο κανέλας, το δαφνόφυλλο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
-
Σκεπάζουμε με καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά αφήνοντας το φαγητό να βράσει μέχρι να πιει τα υγρά του.
-
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το ξύλο κανέλας και το δαφνόφυλλο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
-
Στη συνέχεια ρίχνουμε το μαϊντανό, το δυόσμο, το κασέρι και ανακατεύουμε.
-
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 ºC .
-
Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος τη λαμαρίνα του φούρνου.
-
Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο.
-
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και με τον πλάστη ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο το κάθε ζυμάρι, δίνοντας του ένα παραλληλόγραμμο σχήμα.
-
Κόβουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε 6 ορθογώνια κομμάτια.
-
Μοιράζουμε τη γέμιση και τα κλείνουμε σαν φάκελο κολλώντας τις άκρες με λίγο νερό.
-
Τοποθετούμε τα τρίγωνα στη λαμαρίνα, ανακατεύουμε τον κρόκο αβγού με το νερό και αλείφουμε από πάνω .
-
Ψήνουμε στο φούρνο για 30-35 λεπτά.
-
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε τα κιμαδοπιτάκια κουρού να κρυώσουν και σερβίρουμε. (Συνταγή από το σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/1996/Koyroy-me-kima-manitaria-%20kai-kaseri)