Δ. Σκαρμούτσος
Συνταγές
Μενταγιόν λαχανικών
Υλικά:
Για τη σάλτσα ντομάτας:
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
- 3-4 ντομάτες ώριμες, τριμμένες
- ½ φλ. νερό
- ½ κ.γ. ζάχαρη
- 1/3 κ.γ. κόλιανδρο, τριμμένο
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι κατά βούληση
Για τα λαχανικά:
- 2 κολοκυθάκια
- 2 μικρές μελιτζάνες
- 2 μέτρια κρεμμύδια
- 5 ντομάτες ρόμα
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- ½ φλ. άσπρα αμύγδαλα, καβουρδισμένα και θρυμματισμένα
- 2-3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
Εκτέλεση
-
Για τη σάλτσα ντομάτας:
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
-
Ρίχνουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε.
-
Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το νερό, τη ζάχαρη και τον κόλιανδρο, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσέχουμε να μην πιει όλα της τα υγρά η σάλτσα.
-
Για τα λαχανικά:
Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
-
Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά .
-
Κόβουμε τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες, τα κρεμμύδια και τις ντομάτες σε λεπτές ροδέλες .
-
Στρώνουμε τα λαχανικά κυκλικά σε ένα βαθύ τηγάνι που μπαίνει στο φούρνο ή σε στρόγγυλο ταψί.
-
Περιχύνουμε τα λαχανικά ομοιόμορφα με τη σάλτσα ντομάτας και τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.
-
Καλύπτουμε το τηγάνι με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30-35 λεπτά στο προθερμασμένο φούρνο.
-
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
-
Βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο και το αφήνουμε για 10 περίπου λεπτά να κρυώσει.
-
Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα, γαρνίρουμε με τα κλωναράκια θυμαριού και σερβίρουμε. ( Συνταγή από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/1925/Mentagion-lachanikon)