Δ. Σκαρμούτσος
Συνταγές
Μανιτάρια γεμιστά με λαχανικά και μυρωδικά
Υλικά:
ΧΡΟΝΟΣ: 60min
ΜΕΡΙΔΕΣ: 20 μανιτάρια
ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
ΥΛΙΚΑ:
Για τα μανιτάρια:
⦁ 20 μέτρια μανιτάρια πορτομπέλο
⦁ ½ φλ. ελαιόλαδο
⦁ 10 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
⦁ 3-4 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες
⦁ 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
⦁ 2 κ.σ. φρέσκα φύλλα μαντζουράνας ή ρίγανης , ψιλοκομμένα
⦁ αλάτι, κατά βούληση
⦁ πιπέρι, κατά βούληση
⦁ ½ φλ. νερό
⦁ 3 γεμάτες κ.σ. καλαμποκάλευρο
⦁ 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
⦁ 4 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε κύβους
⦁ 2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
Για τη σάλτσα:
⦁ 6 -7 κ.σ. ελαιόλαδο
⦁ 2 κ.σ. αλεύρι
⦁ 3 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες
⦁ 750ml ζωμός λαχανικών, ζεστός
⦁ ξύδι, κατά βούληση
⦁ αλάτι, κατά βούληση
⦁ πιπέρι, κατά βούληση
Εκτέλεση
-
Για τα μανιτάρια:
Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με μία νοτισμένη πετσέτα.
-
Αφαιρούμε τα ποδαράκια των μανιταριών και τα ψιλοκόβουμε.
-
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα πόδια από τα μανιτάρια μαζί με τα κρεμμυδάκια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
-
Προσθέτουμε το σκόρδο, το μαϊντανό, τη μαντζουράνα και αλατοπιπερώνουμε.
-
Ρίχνουμε ½ φλ. νερό, προσθέτουμε το καλαμποκάλευρο και ανακατεύουμε.
-
Όταν το μείγμα απορροφήσει όλα τα υγρά, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνουμε το να κρυώσει λίγο.
-
Βάζουμε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, τις πιπεριές Φλωρίνης και τις πατάτες για 6-7 περίπου λεπτά, μέχρι να μαραθούν και να μαλακώσουν λίγο οι πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε.
-
Όταν είναι έτοιμα, ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με το μείγμα των μανιταριών και ανακατεύουμε καλά.
-
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
-
Με ένα μεγάλο κουτάλι γεμίζουμε τα καπέλα των μανιταριών με τη γέμιση, στρώνουμε τα γεμισμένα μανιτάρια σε ένα ταψί και ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
-
Για τη σάλτσα:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνουμε το αλεύρι.
-
Ανακατεύουμε με προσοχή για 3-4 λεπτά να ψηθεί, να ροδίσει και να μυρίσει ψημένο.
-
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το σκόρδο.
-
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε το μείγμα να βράσει και να γίνει μια αραιή κρέμα.
-
Προσθέτουμε ξύδι, τόσο που να νοστιμίσει.
-
Όταν ροδίσουν καλά τα μανιτάρια, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά. ( Συνταγή από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/1695/Manitaria-gemista-me-lachanika-kai-myrodika)