Δ. Σκαρμούτσος
Συνταγές
Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Υλικά:
ΧΡΟΝΟΣ: 70min
ΜΕΡΙΔΕΣ: 50-60 ντολμαδάκια
ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
ΥΛΙΚΑ:
- 60 φρέσκα αμπελόφυλλα
- 250 γρ.(1 φλ.) ρύζι
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 φλ. ζεστό νερό
- 2 λεμόνια, χυμό
- 2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
- ½ φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- αλάτι, κατά βούληση
- πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
Εκτέλεση
-
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Πλένουμε καλά τα αμπελόφυλλα, αφαιρούμε τα κοτσάνια τους και τα βουτάμε σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για 3-5 λεπτά.
-
Αφαιρούμε τα αμπελόφυλλα από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν και να κρυώσουν εντελώς.
-
Τοποθετούμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι και το ξεπλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.
-
Ζεσταίνουμε το 1/3 από την ποσότητα του ελαιόλαδου σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
-
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να γίνει ημιδιάφανο.
-
Προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε για 1 λεπτό.
-
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα 2 φλ. ζεστό νερό και τη μισή ποσότητα από το χυμό λεμονιού.
-
Σιγοβράζουμε για 7 λεπτά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το νερό και να μισοβράσει.
-
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον άνηθο, το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
-
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
-
Στον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας στρώνουμε μερικά αμπελόφυλλα.
-
Σε επιφάνεια εργασίας βάζουμε ένα αμπελόφυλλο με την γυαλιστερή πλευρά του από κάτω.
-
Βάζουμε 1 κ.σ. από τη γέμιση στο κέντρο προς τα κάτω του αμπελόφυλλου και διπλώνουμε το κάτω μέρος προς τα πάνω και έπειτα τις δύο πλευρές προς το κέντρο.
-
Συνεχίζουμε να τυλίγουμε ελαφρά προς τα πάνω μέρος του φύλλου.
-
Συνεχίζουμε με το τύλιγμα και βάζουμε τα έτοιμα ντολμαδάκια σε στρώσεις σφιχτά στην κατσαρόλα με τη ραφή τους να κοιτάζει προς τα κάτω.
-
Ραντίζουμε τα ντολμαδάκια με την υπόλοιπη ποσότητα ελαιόλαδου, τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε.
-
Τοποθετούμε από πάνω ένα ανθεκτικό στη ζέστη πιάτο και τα καλύπτουμε με αρκετό ζεστό νερό.
-
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τα ντολμαδάκια για 30-40 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να μείνει μόνο το λάδι.
-
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε το καπάκι και το πιάτο και αφήνουμε τα ντολμαδάκια να κρυώσουν 30 λεπτά.
-
Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια σε θερμοκρασία δωματίου με λίγες σταγόνες λεμόνι.