Δ. Σκαρμούτσος
Συνταγές
Τας Κεμπάπ
Υλικά:
6
- 900 γρ. μοσχάρι σπάλα-ελιά, κομμένο σε κομμάτια 2,5 εκ.
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1-2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1/3 φλ.ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 2-3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και πολτοποιημένες (450 γρ.)
- ½ κ.γ. ζάχαρη
- ½ φλ. λευκό κρασί
- ¼- ½ κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 ολόκληρα γαρύφαλλα
- αλάτι, κατά βούληση
- πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
Εκτέλεση
-
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας σε δόσεις, μέχρι να ροδίσει.
-
Aφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα.
-
Στο ίδιο ελαιόλαδο που σοτάραμε το κρέας βάζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
-
Επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα.
-
Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες, τη ζάχαρη, το κρασί, το μαϊντανό, την κανέλα, τη ρίγανη, το φύλλο δάφνης,τα γαρύφαλλα και αλατοπιπερώνουμε.
-
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 με 1 ½ ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
-
Αφαιρούμε τα γαρύφαλλα από την κατσαρόλα.
-
Η σάλτσα θα πρέπει να έχει λίγα υγρά. Αν έχουν μειωθεί αρκετά, προσθέτουμε ¼ φλ. ζεστό νερό.
-
Σερβίρουμε με συνοδεία πουρέ πατάτας ή ρυζιού. (συνταγή, από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/1605/Tas-Kebab)