Δ. Σκαρμούτσος
Συνταγές
Χταπόδι καρπάτσιο
Υλικά:
Για το χταπόδι:
- 1 κιλό χταπόδι, μόνο τα πλοκάμια
- 1/4 φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, Χρυσελιά
- ¼ φλ. κρασί λευκό, ξηρό
- 20 γρ. μηλόξιδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1/2 λεμόνι, χυμός και ξύσμα
Για το ντρέσινγκ:
- 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, Χρυσελιά
- 2 κ.σ. μηλόξιδο
- 1 σκελίδα σκόρδο, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 κ.γ. διάφορα πιπέρια, φρεσκοτριμμένα
- ½ λεμόνι, χυμό και ξύσμα
- Αλάτι, κατά βούληση
- Φύλλα βασιλικού, για γαρνιτούρα
Εκτέλεση
-
Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι.
-
Χωρίζουμε τα πλοκάμια, τα τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη σαν λουκάνικο, όσο πιο ίσια μπορούμε και τα βάζουμε στην κατάψυξη για 2 ώρες.
-
Κρατάμε το υπόλοιπο χταπόδι στην κατάψυξη για μία άλλη συνταγή.
-
Βγάζουμε από την κατάψυξη τα πλοκάμια που τυλίξαμε, αφαιρούμε τη μεμβράνη και με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.
-
Βάζουμε τις φέτες του χταποδιού σε ένα μεγάλο μπολ.
-
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρασί, το μηλόξιδο, το κρεμμύδι, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν τα υλικά.
-
Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί το χταπόδι για 1-2 ώρες.
-
Στο μεταξύ, σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το μηλόξιδο, το σκόρδο, τα διάφορα πιπέρια, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, αλάτι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
-
Βγάζουμε από το ψυγείο το χταπόδι, το αφαιρούμε από τη μαρινάδα και τοποθετούμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
-
Βγάζουμε από το ψυγείο το χταπόδι, το αφαιρούμε από τη μαρινάδα και τοποθετούμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
-
Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ, γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.