Δ. Σκαρμούτσος
Συνταγές
Γεμιστές ντομάτες με μοσχαράκι, μελιτζάνες και μοτσαρέλα
Υλικά:
- 2/3 φλ ελαιόλαδο
- 400 γρ. μοσχαράκι, σε πολύ μικρά καρέ
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. πελτές ντομάτας αραιωμένος σε 2 κ.σ. νερό
- 1 κ.γ. θυμάρι
- 2 μελιτζάνες, κομμένες σε ροδέλες
- 8 μεγάλες ντομάτες
- 1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε μπαστούνια
- 2-4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στα 4
- 3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- αλάτι, κατά βούληση
- πιπέρι, κατά βούληση
- 100 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
Εκτέλεση
-
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
-
Σε μία ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το μασχαράκι για 5 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
-
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3- 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
-
Προσθέτουμε τον πελτέ, το θυμάρι, αλάτι και ανακατεύουμε συνεχώς για 1-2 λεπτά.
-
Ρίχνουμε 200 ml νερό και βράζουμε το κρέας μέχρι να μείνει μόνο με το λάδι του.
-
Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ζεματάμε τις μελιτζάνες για 5 λεπτά.
-
Στραγγίζουμε τις μελιτζάνες και τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι. Κρατάμε τα 2/3 της ποσότητας σε ροδέλες και τις υπόλοιπες τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα οποία ανακατεύουμε με το κρέας.
-
Κάνουμε το ίδιο και με τις πιπεριές, κρατάμε τα 2/3 σε μπαστούνια και τις υπόλοιπες τις κόβουμε σε μικρά καρέ, που τα ανακατεύουμε με το κρέας.
-
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος τοποθετούμε τις ροδέλες μελιτζάνας και τα μπαστούνια πιπεριάς.
-
Αφαιρούμε από τις ντομάτες τα κοτσάνια και τις κόβουμε στη μέση.
-
Αφαιρούμε από μέσα τα σπόρια και τις γεμίζουμε με το μείγμα τις κατσαρόλας .
-
Τις τοποθετούμε στο ταψί και βάζουμε σε κάθε μία κομματάκια σκόρδου.
-
Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και ραντίζουμε με την υπόλοιπη ποσότητα ελαιόλαδου.
-
Βάζουμε πάνω από κάθε ντομάτα λίγη τριμμένη μοσταρέλα, τοποθετούμε το πυρίμαχο σκεύος στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 40-45 λεπτά. ( Συνταγή από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/1815/Gemistes-ntomates-me-moscharaki-melitzanes-kai-motsarela)