Δ. Σκαρμούτσος
Συνταγές
Κολοκυθάκια με ντομάτες και γραβιέρα στο φούρνο
Υλικά:
- 500 γρ. κολοκυθάκια
- 600 γρ. ντομάτες
- 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 8 φέτες χωριάτικο ψωμί
- 2/3 φλ ελαιόλαδο
- ρίγανη, κατά βούληση
- αλάτι, κατά βούληση
- πιπέρι μαύρο, κατά βούληση
Εκτέλεση
-
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τις άκρες από τα κολοκυθάκια, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες.
-
Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε και αυτές σε χοντρές φέτες.
-
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
-
Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και βάζουμε μία στρώση κολοκυθάκια, μια στρώση ντομάτες, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και λίγη γραβιέρα.
-
Βάζουμε από πάνω μία στρώση ψωμί και ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο.
-
Συνεχίζουμε έτσι σε στρώσεις, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
-
Πασπαλίζουμε με γραβιέρα και σκεπάζουμε το πυρίμαχο σκεύος με αλουμινόχαρτο.
-
Τοποθετούμε το σκεύος στο φούρνο και μετά από 10 λεπτά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160oC.
-
Ψήνουμε για 45 λεπτά αφαιρώντας το αλουμινόχαρτο προς το τέλος του χρόνου.
-
Αφαιρούμε το φαγητό από το φούρνο και σερβίρουμε, είτε όσο είναι ζεστό, είτε το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. ( Συνταγή από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/1746/Kolokythakia-me-ntomates-kai-graviera-sto-foyrno)