Δ. Σκαρμούτσος
Συνταγές
Μακαρονάδα με μελάνι σουπιάς και μόσχους
Υλικά:
- 1 κ.γ. μελάνι σουπιάς
- 500 γρ. ζυμαρικά σπαγγέτι
- 500 γρ. μόσχοι (μικρά χταποδάκια)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο, ανάλατο
- 3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- ½ φλ. κρασί λευκό, ξηρό
- 2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη + μερικά κλωναράκια, για γαρνιτούρα
- 1/2 λεμόνι, χυμό + 1/2 κομμένο σε φέτες, για γαρνιτούρα
- 2 φλ. ζωμό κότας
- Πιπέρι, κατά βούληση
Εκτέλεση
-
Σε αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε το μελάνι σουπιάς και ανακατεύουμε.
-
Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες τις συσκευασίας.
-
Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα αφήνουμε στην άκρη διατηρώντας τα ζεστά.
-
Καθαρίζουμε τους μόσχους, γυρνώντας τη κουκούλα τους και αφαιρώντας το εσωτερικό της.
-
Πιέζουμε με το χέρι το στόμα τους από το κέντρο και το αφαιρούμε.
-
Πλένουμε καλά τα χταποδάκια και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά.
-
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο, μόλις ζεσταθούν ρίχνουμε τους μόσχους και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
-
Προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
-
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
-
Ρίχνουμε τη φρέσκια ρίγανη, το χυμό λεμονιού, το ζωμό κότας και το πιπέρι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
-
Προσθέτουμε τα μακαρόνια και ανακατεύουμε.
-
Γαρνίρουμε με φρέσκια ρίγανη, φέτες λεμονιού και σερβίρουμε. ( Συνταγή από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/2095/Makaronada-me-melani-soypias-kai-moschous )