Δ. Σκαρμούτσος
Συνταγές
Μελιτζάνες με χωριάτικο λουκάνικο και γραβιέρα
Υλικά:
Για τις μελιτζάνες:
- 1 κιλό μελιτζάνες, κομμένες στη μέση
- αλάτι, κατά βούληση
- ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
- 250 γρ. γέμιση από χωριάτικο λουκάνικο
- 250 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
Για τη σάλτσα:
- 200 γρ. ντομάτες, στον τρίφτη
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένο
- 4-5 φύλλα βασιλικού, χοντροκομμένα
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι, κατά βούληση
- πιπέρι, κατά βούληση
- 1 πρέζα ζάχαρη
Εκτέλεση
-
Διαδικασία
Με ένα μαχαίρι σκίζουμε κατά μήκος τα λουκάνικα και αδειάζουμε το περιεχόμενό τους σε ένα μπολ.
-
Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα μπολ με αλατισμένο νερό για 30 λεπτά ώστε να ξεπικρίσουν. Αφαιρούμε τις μελιτζάνες από το νερό και τις στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
-
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες. Τις τοποθετούμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν από τα πολλά λάδια.
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
-
Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα πυρίμαχο σκεύος και τις γεμίζουμε με τη γέμιση λουκάνικου.
-
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τις ντομάτες, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το βασιλικό, τη δάφνη, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
-
Περιχύνουμε τις μελιτζάνες με τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά.
-
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό με χωριάτικο ψωμί. ( Συνταγή από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/1777/Melitzanes-me-choriatiko-loykaniko-kai-graviera)