Δ. Σκαρμούτσος
Συνταγές
Πασχαλινά κουλουράκια κανέλας με ελαιόλαδο και σουσάμι
Υλικά:
Εκτέλεση
-
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τη βανίλια και το αλάτι.
-
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη λευκή και τη καστανή ζάχαρη.
-
Ρίχνουμε τη σόδα στο φλιτζάνι με το χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε, και μόλις φουσκώσει από το ανακάτεμα, αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με τη ζάχαρη.
-
Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ζάχαρη.
-
Ενώνουμε τα υγρά με τα στέρεα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη.
-
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά.
-
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC.
-
Πλένουμε το σουσάμι και το βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσει.
-
Βάζουμε το σουσάμι σε καθαρή πετσέτα που δεν αφήνει χνούδι, το πασπαλίζουμε με 1 κ.γ. ζάχαρη, ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και αφήνουμε στην άκρη.
-
Πλάθουμε τη ζύμη σε κουλουράκια στρόγγυλα, τα οποία περνάμε με σουσάμι.
-
Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε λαδωμένο ταψί, τα πασπαλίζουμε ξανά με σουσάμι και τα ψήνουμε στους 175οC για 16 περίπου λεπτά.
-
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε τα κουλουράκια να κρυώσουν επάνω σε σχάρα. ( Συνταγή από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/2131/Paschalina-koyloyrakia-kanelas-me-elaiolado-kai-soysami)