Δ. Σκαρμούτσος
Συνταγές
Σαρδέλες στο τηγάνι με σάλτσα ντομάτας
Υλικά:
- 1 ½ κιλό σαρδέλες, μεγάλες
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
- 400 γρ. χυμό ντομάτας
- 1/2 λεμόνι, χυμό + 1/2 λεμόνι σε φέτες, για γαρνιτούρα
- 1/2 κύβο λαχανικών
- 1 κ.γ. πάπρικα
- 1/2 κ.γ. μπαχάρι
- Μία πρέζα ζάχαρη
- Αλάτι, κατά βούληση
- Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
- 4 φλ. νερό
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
-
Πλένουμε πολύ καλά τις σαρδέλες και αφαιρούμε τα κεφάλια και τα κόκκαλα.
-
Με ένα ψαλίδι κουζίνας ή ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη κάθε σαρδέλα στη μέση και αφήνουμε στην άκρη.
-
Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει.
-
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
-
Βάζουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό ακόμη.
-
Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, τον χυμό λεμονιού, τον κύβο λαχανικών, την πάπρικα, το μπαχάρι, τη ζάχαρη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το νερό και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
-
Βράζουμε τη σάλτσα για 2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε τις σαρδέλες.
-
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι και μαγειρεύουμε για 20 περίπου λεπτά.
-
Στο ενδιάμεσο του μαγειρέματος, με τη βοήθεια μίας σπάτουλας γυρνάμε πλευρά στα ψάρια.
-
Αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να δέσει η σάλτσα.
-
Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με μαϊντανό, γαρνίρουμε με τις φέτες λεμονιού και σερβίρουμε. ( Συνταγή από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: https://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/2157/Sardeles-sto-tigani-me-saltsa-ntomatas)