icon1

Δ. Παπαζημούρης Cucina Di Caruso

icon1

Συνταγές

Σουβλάκια Σολομού με λεμόνι και μουστάρδα

Υλικά:

(για 2 άτομα)

  • 600 γρ. φιλέτο σολομού κομμένο σε κύβους 3-5 εκ.
  • 3-4 πιπεριές διαφόρων χρωμάτων (κόκκινες, πράσινες, πορτοκαλί, κίτρινες) κομμένες σε κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι ξερό κόκκινο κομμένο σε χοντρά κομμάτια
  • 1 κλωνάρι άνηθο ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα

Για την μαρινάδα – γλάσο:

  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • 2 κ.σ. μουστάρδα Dijon
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 4 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προεργασία

    Κόβετε τις πιπεριές και το κρεμμύδι σε κομμάτια που να μπορούν να περάσουν στα καλαμάκια. Ψιλοκόβετε τον άνηθο.

  2. Ετοιμάζετε την μαρινάδα

    Ρίχνετε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ: τον χυμό λεμονιού, την μουστάρδα, την καστανή ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο. Τα ανακατεύετε.

  3. Βάζετε τον σολομό να μαριναριστεί

    Ρίχνετε τα κομμάτια του σολομού μέσα στη μαρινάδα και αφού τα ανακατέψετε καλά τα αφήνετε μια ώρα στο ψυγείο. Τα όξινα συστατικά της μαρινάδας (λεμόνι και μουστάρδα που περιέχει ξύδι) θα διεισδύσουν στα κομμάτια του σολομού, σπάζοντας την κλασική λιπαρή αίσθησή του αφού μαγειρευτεί.

  4. Φτιάχνετε τα σουβλάκια

    Λίγο πριν το ψήσιμο ετοιμάστε τα σουβλάκια. Φορέστε γάντια για να μην λερώσετε τα χέρια σας απ’ τον μαριναρισμένο σολομό. Δυο μικρά μυστικά: α. Πριν χρησιμοποιήσετε τα καλαμάκια σας, βάλτε τα για ένα πεντάλεπτο σε νερό να πάρουν υγρασία για να μην καούν εντελώς στο ψήσιμο. β. Αντί για ένα καλαμάκι περάστε δύο παράλληλα σε μικρή απόσταση το ένα απ’ το άλλο. Έτσι τα κομμάτια του κρέατος που είναι μαλακά και δεν «κολλάνε» πάνω στα καλαμάκια, δεν θα γυρνάνε σαν τρελά, όταν εσείς τα γυρνάτε προκειμένου να ψηθούν απ’ την άλλη. Βάζετε εναλλάξ χρωματιστές πιπεριές και κρεμμύδι με κομμάτια σολομού σε κάθε σουβλάκι.

  5. Ετοιμάστε το γλάσο

    Το υγρό που δεν απορρόφησαν τα σουβλάκια, το ρίχνετε σε ένα τηγάνι (αν δεν έχει μείνει αρκετό υγρό, φτιάχνετε λίγο ακόμη με τις ίδιες αναλογίες. Σε μεσαία φωτιά, μειώνετε το μίγμα αφαιρώντας το νερό που γίνεται ατμός (τεχνική reduction) μέχρι να γίνει αρκετά πηχτό. Για να δείτε αν είναι όπως πρέπει, περάστε τη σπάτουλα στο κέντρο του τηγανιού, αφήνοντας μια κενή γραμμή με το γλάσο δεξιά και αριστερά. Εφόσον οι δυο πλευρές του γλάσου μένουν για λίγο στατικές κρατώντας το κενό, τότε είστε στη σωστή πυκνότητα.

  6. Εναλλακτική Α: Ψήστε τα σουβλάκια στο φούρνο

    Βάλτε τον φούρνο στους 220ºC να προθερμανθεί. Τοποθετείστε τα σουβλάκια σε ένα ταψάκι, και περάστε τα με γλάσο, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Τα βάζετε σε ψηλό ράφι για 7 λεπτά απ’ τη μία πλευρά. Τα βγάζετε τα γυρνάτε ανάποδα και ξαναγλασάρετε απ’ την άλλη πλευρά. Τα ξαναβάζετε για άλλα 7 λεπτά. Για να δώσετε χρώμα και να τα τελειώσετε γυρνάτε τον φούρνο στο γκριλ, ξαναγλασάρετε και τα αφήνετε πάλι για 3’ απ΄ τη κάθε πλευρά. Κλείνετε τον φούρνο και βγάζετε τα σουβλάκια σολομού σε μια πιατέλα και τ’ αφήνετε 3-4 λεπτά να ισορροπήσει η εσωτερική τους θερμοκρασία. Τα πασπαλίζετε με άνηθο και τα σερβίρετε.

  7. Εναλλακτική Β: Ψήστε τα σουβλάκια στα κάρβουνα (καλύτερη γευστικά)

    Φτιάξτε μια ήπια θράκα, δηλαδή τα κάρβουνα να μην βγάζουν φλόγες , να τα έχετε αφήσει να χωνέψουν λίγη ώρα και να είναι όλα άσπρα. Βάλτε τα σουβλάκια σε σχάρα από πάνω και γυρνάτε τα κάθε τόσο με πολύ προσοχή γιατί η σάρκα το σολομού είναι μαλακή και δεν είναι δύσκολο να σπάσει και να φύγει κάποιο κομμάτι. Μετά απ’ το πρώτο γύρισμα γλασάρετέ τα με το πινέλο και επαναλάβετε μέχρι να πάρουν χρώμα, κάθε τόσο. Τα βάζετε σε πιατέλα, τα αφήνετε 3-4 λεπτά να ισορροπήσει η εσωτερική τους θερμοκρασία, τα πασπαλίζετε με άνηθο και τα σερβίρετε στα πιάτα.

Tip

Αν βιάζεστε, μπορείτε συμβιβαζόμενοι να αφαιρέσετε το στάδιο του μαριναρίσματος του σολομού και να τον ψήσετε χωρίς να έχει μείνει με την μαρινάδα στο ψυγείο, παρόλο που αυτή η διαδικασία εντείνει την γεύση και αποτελεί συστατικό στοιχείο της συνταγής.
Επίσης μπορείτε να εκτελέσετε την αντίστοιχη συνταγη και με ολόκληρα φιλέτα σολομού.
Ακόμη μπορείτε εκτός από τον φούρνο ή τα κάρβουνα, να μαγειρέψετε τον σολομό με την ίδια μαρινάδα-γλάσο και στη γκριλιέρα στο μάτι, είτε στη μορφή του σουβλακιού, είτε ως φιλέτο.

Chef's note

Ο σολομός έχει γίνει απ’ τις πιο δημοφιλείς επιλογές στη νέα αστική κουζίνα μας τις τελευταίες δεκαετίες, για πολλούς λόγους που σίγουρα περιλαμβάνουν τις λέξεις ωφέλιμο, διαιτητικό, ελαφρύ, νόστιμο, οικονομικό, εύκολο και χωρίς κόκαλα.
Η συγκεκριμένη συνταγή είναι πανεύκολη και πολύ γρήγορη, είτε την κάνετε στα κάρβουνα (που βέβαια βγαίνει λίγο πιο νόστιμη), είτε στον φούρνο. Έχει περί τα 10′ προετοιμασία και 20′ μαγείρεμα με ανάμεσά τους μια ώρα τουλάχιστον μαρινάρισμα.