Β. Αθανασίου
Συνταγές
Τραγανά πιτάκια με Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά και τη δική σας γέμιση
Υλικά:
- 1 πακέτο έτοιμη ζύμη, όπως κούρου, σφολιάτα, ή φύλλα κρούστας
- 600 γραμμάρια γέμιση της επιλογής σας
- 1/4 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
Για την επάλειψη (επιλέξτε ένα από τα παρακάτω):
- Ελαιόλαδο
- Χτυπημένο αυγό
- Θαλασσινό αλάτι
- Σουσάμι
- Ζάχαρη
Εκτέλεση
-
Βγάζουμε τη ζύμη κουρού, σφολιάτα ή φύλλα κρούστας από την κατάψυξη και περιμένουμε μέχρι να ξεπαγώσουν καλά. (2 ώρες περίπου).
-
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα.
-
Ετοιμάζουμε τη γέμιση με τα υλικά της επιλογής μας. Για τυροπιτάκια ανακατέψετε φέτα, κεφαλοτύρι, ανθότυρο, αυγά, αλατοπίπερο και μυρωδικά όπως δυόσμος, άνηθο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο.
-
Για λουκανικοπιτάκια σοτάρετε ελαφριά τα λουκάνικα με κρεμμύδι, πιπεριές, ντομάτες και φρέσκα μυρωδικά όπως μαϊντανός ή ρίγανη ή θυμάρι, λεμονοθύμαρο, μαντζουράνα ή φασκόμηλο.
-
Για κοτοπιτάκια σοτάρετε κρεμμυδάκι, βρασμένο και ξεκοκκαλισμένο κοτόπουλο και μπαχαρικά, όπως φρέσκο πιπέρι και μυρωδικά όπως μαϊντανός ή θυμάρι, λεμονοθύμαρο, φασκόμηλο και μαντζουράνα.
-
Για κιμαδοπιτάκια φτιάχνουμε μια σάλτσα μπολωνέζ.
-
Για χορτοπιτάκια σοτάρουμε κρεμμυδάκι με καυκαλήθρες και μυρώνια και προσθέτουμε τυριά και τραχανά.
-
Μπορούμε ακόμα να φτιάξουμε και γλυκιές δημιουργίες όπως, μηλόπιτες, σοκολατοπιτάκια με πραλίνα, μπανάνα και ξηρούς καρπούς ή και τα δικά μας κρουασάν.
-
Απλώνουμε τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας μας και κόβουμε τετράγωνα κομμάτια περίπου 7 εκ. Αν χρησιμοποιήσουμε φύλλα κρούστας θα χρειαστούμε 5 και πρέπει να τα αλείψουμε ένα-ένα με ελαιόλαδο. Εναλλακτικά μπορούμε να στρώσουμε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψί για να φτιάξουμε πίτα ή και αλμυρή τάρτα.
-
Γεμίζουμε τα πιτάκια τοποθετώντας στο κέντρο κάθε ζύμης μία κουταλιά από τη γέμιση, κλείνουμε και φτιάχνουμετο σχήμα που μας αρέσει συνήθως είναι μισοφέγγαρο ή τρίγωνο και πατάμε με ένα πιρούνι τις άκρες.
-
Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα αφήνοντας 2-3 εκ. απόσταση μεταξύ τους. Αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και προσθέτουμε θαλασσινό αλάτι, μπαχαρικά ή σουσάμι - αν χρησιμοποιήσουμε φύλλο κρούστας περνάμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο.
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να ροδοκοκκινίσουν, περίπου 25-30’. Προσαρμόζετε τη διάρκεια ψησίματος και τη θερμοκρασία ανάλογα με τον φούρνο μας.
Tip
Σφολιάτα ιδανική για αφράτα αλμυρά ή γλυκά πίτάκια-πίτες και κρουασάν ή μιλφέιγ.
Ζύμη κουρού, ιδανική για αλμυρές ή γλυκές τάρτες και για τριφτές πίτες και πιτάκια
Φύλλο κρούστας, ιδανικό για όλων των ειδών τις πίτες με ελαφρύ και ελαστικό φύλλο.